5 lucruri despre Transfăgărășan, la aniversarea de 50 de ani

5 lucruri despre Transfăgărășan, la aniversarea de 50 de ani
Iată 5 lucruri pe care le-am (re)descoperit despre Transfărăgărșan la aniversarea de 50 de ani, marcată în 20 septembrie 2024.

Septembrie a fost luna în care s-a marcat un eveniment important în istoria celebrului Transfăgărășan, cunoscut ca fiind cel mai frumos drum din România. Este vorba despre împlinirea a 50 de ani de la inaugurarea sa. Momentul a adus în prim-plan o serie de informații pe care merită să ni le amintim mult timp de acum încolo.

Iată 5 lucruri pe care le-am (re)descoperit despre Transfăgărșan la aniversarea de 50 de ani. 

 

1. Echipa Top Gear de la BBC a testat aici mașini

 

Drumul special a ajuns cunoscut la nivel mondial mai ales în anul 2009, când echipa emisiunii Top Gear de la BBC, formată din celebrii Jeremy Clarkson, Richard Hammond și James May, a testat pe Transfăgărășan 3 automobile de mare viteză. Atunci, România a auzit multe laude, în special datorită  complexității traseului.

„Acesta este cel mai bun drum din lume! România, îţi mulţumim că ai acest drum. Putem să rămânem aici pentru totdeauna?”, a exclamat jurnalistul Jeremy Clarkson în finalul emisiunii, citat recent de economica.net

 

2. Peste 2.000 de metri altitudine 

 

Şoseaua este cu atât mai spectaculoasă cu cât urcă până la o altitudine de 2.042 de metri. Este, însă, al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina (care ajunge până la 2.145 metri). 

Dacă nu ai fost încă, atunci află că drumul începe din comuna Arefu, în judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1. 

Drumul face, așadar, legătura între două regiuni istorice, Muntenia și Transilvania. 

 

3. Inaugurată în 1974, dar finalizată în 1980 

 

Un aspect interesant din istoria acestui drum este faptul că inaugurarea oficială s-a făcut în 20 septembrie 1974, însă, oficial, lucrările s-au terminat în 1980. 

În toamna lui 1974 brigadierii raportau terminarea drumului Transfăgărășan, iar la 20 septembrie avea loc inaugurarea lui. Diferite lucrări și asfaltări vor continua alți șase ani, până în 1980, dar construcția trebuia raportată ca finalizată, în tonul vremurilor”, a scris Digi24. 

Construcția a început în 1970, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. 

 

4. A fost construit ca drum strategic  

 

Ideea construirii acestui tronson de șosea a venit după invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice, după ce s-a constatat nevoia unui drum strategic care să lege garnizoanele Piteștiului și Sibiului.

 

5. Este un punct important al turismului din țară 

 

Nu în ultimul rând, Transfăgărășanul este poarta către numeroase atracții turistice deosebite. 

În apropiere se află Parcul Național Făgăraș, unde poți face drumeții pe trasee superbe și te poți bucura de frumusețea naturii sălbatice. De asemenea, în zonă este Lacul Bâlea, situat la 2.034 de metri altitudine, un lac glaciar cu o priveliște deosebită. Aici poți să stai la cabane și să faci excursii montane.

 

Așadar, România este o țară plină de istorie care merită descoperită, asemenea locurilor care o fac să fie o țară atât de specială. 

 

Află tot ce te interesează despre voucherele de vacanță

Dacă ești beneficiar de vouchere de vacanță (sau, cum ne place nouă să le spunem – tichetul spre experiențe de neuitat), intră aici să fii la curent cu ceea ce contează!

Postări recente

×

Îți place ceea ce vezi? Alătură-te grupului nostru de Facebook special creat pentru călători cu vouchere de vacanță și descoperă destinații de vis și oferte exclusive pentru experiențe memorabile!