Comuna Biertan, pregătită să devină o bijuterie a turismului sustenabil

Comuna Biertan, pregătită să devină o bijuterie a turismului sustenabil
Comuna Biertan se pregătește să devină un exemplu în turismul sustenabil, dezvoltare prin incluziune socială și inovație. Aici vor începe ample lucrări de modernizare ale sitului UNESCO. Zona va primi o viață nouă cu ajutorul unei finanțări europene de aproape 28,5 milioane de lei - adică aproximativ 5 milioane de euro.

Astfel, după finalizarea lucrărilor, turiștii care vor ajunge în zonă, vor putea avea parte de o: 

  • Piață centrală transformată într-un spațiu multifuncțional, socio-cultural, cu mobilier urban potrivit pentru a oferi un mediu primitor și confortabil. Aceasta va deveni nucleul cultural al sitului UNESCO.
  • Piață a Farmacistului revitalizată, cu o grădină mică unde vor fi cultivate plante medicinale pentru a readuce în atenție farmacia de plante medicinale, un important obiectiv turistic al satului.
  • Zonă expozițională în Piața centrală, care va pune în valoare zidurile bisericii și va oferi vizitatorilor o experiență apropiată de arhitectura și istoria Bisericii Fortificate. 
  • Zonă de promenadă care va pune valoare situl UNESCO.

Lucrările sunt preconizate să înceapă în septembrie anul curent. 

„Până în aprilie 2027, timpul estimat de beneficiar ca fiind necesar pentru finalizarea activităților, se vor realiza investițiile ce vizează amenajarea centrului istoric al localității, prin crearea unor spații culturale, expoziționale și de agrement, concentrate în jurul Bisericii Evanghelice Fortificate. Prin crearea unui mediu armonios, atrăgător și plăcut în jurul bisericii fortificate și a caselor tradiționale din zonă, Biertanul va deveni mai atractiv pentru locuitori și turiști, stimulând astfel activitățile economice și culturale la nivelul întregului județ”, scrie într-un comunicat de presă transmis de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru. 

Aceeași sursă punctează că „sustenabilitatea investițiilor va implica atât vizitatorii, cât și comunitatea locală, într-o serie de activități: concursuri, spectacole multiculturale și expoziții interactive, prin care vor fi promovate istoria și cultura locală. De asemenea, se propune organizarea unui curs informal de ghizi turistici și a unor ateliere de artă și meșteșuguri, pentru a conserva și promova tradițiile locale”. 

Printre noutățile care sunt cuprinse în planurile autorităților se mai numără: 

  • amplasarea de pavilioane și mese destinate pieței volante, compatibile cu mobilierul urban utilizat; 
  • crearea unei zone pietonale, cu spații verzi în vecinătatea bisericii; 
  • înființarea unui sistem nou de iluminat, cu o serie de elemente de iluminat contemporan minimal; 
  • amplasarea de fântâni publice în zonele de concentrare a fluxurilor de locuitori, copii și vizitatori; 
  • amplasarea mai multor elemente de mobilier urban specifice în zona reabilitată: bănci, coșuri de gunoi, echipament de joacă, bănci cu mese, toalete publice, pavilioane de vânzare, mese de vânzare, stație de autobuz, rastel de biciclete. 

Biserica fortificată de la Biertan are trei ziduri de apărare, trei bastioane și șase turnuri (în unul chiar poți urca și vedea panorama spre comună). Este un obiectiv turistic cultural și religios, în stil gotic târziu, care deține cel mai mare altar din Transilvania (cu 28 de icoane) și o sacristie din lemn de stejar, de acum 500 ani, cu feronerie originală, „o bijuterie a tehnologiei medievale” premiată pentru mecanismul de închidere, unde se țineau bogățiile cetății ferite de tâlhari ( are 19 încuietori), ce este deschisă doar cu o singură cheie. 

În Cetatea Biertan se găsește și celebra închisoare a îndrăgostiților. Legendele spun că este vorba despre o cameră în care erau închise cuplurile care voiau să divorțeze. Stăteau aici câteva săptămâni, împărțind spațiul, cu un pat, o farfurie și o furculiță. Strategia avea succes, pentru că puține cupluri rămâneau convinse că despărțirea este calea. 

Cele 28,5 milioane de lei au fost câștigate de Primăria comunei Biertan și Parohia Evanghelică CA, prin programul „O Regiune cu Turism Sustenabil” -  Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO. 

Biserica fortificata Biertan

Biserica fortificata Biertan

Proiect modernizare Biertan

Proiect modernizare Biertan

Proiect modernizare Biertan

Proiect modernizare Biertan

Citește și care sunt bisericile fortificate cuprinse în UNESCO și care merită vizitate de îndată!

Află tot ce te interesează despre voucherele de vacanță

Dacă ești beneficiar de vouchere de vacanță (sau, cum ne place nouă să le spunem – tichetul spre experiențe de neuitat), intră aici să fii la curent cu ceea ce contează!

Postări recente

×

Îți place ceea ce vezi? Alătură-te grupului nostru de Facebook special creat pentru călători cu vouchere de vacanță și descoperă destinații de vis și oferte exclusive pentru experiențe memorabile!