Descoperă magia iernii în liniștea mănăstirilor: Top 7 Mănăstiri din România de vizitat în sezonul rece

Descoperă magia iernii în liniștea mănăstirilor: Top 7 Mănăstiri din România de vizitat în sezonul rece
Descoperă misterul și frumusețea iernii la Mănăstirea Putna și alte 6 destinații sacre din topul nostru. Îmbinând arhitectura cu peisajele înzăpezite, aceste mănăstiri te așteaptă cu povești și liniște.

Călătorule iubitor de frumos și liniște, iar ai sosit în locul potrivit, pentru că avem pentru tine niște idei de luat în calcul dacă vrei o escapadă în perioada sezonului rece. Iarna în România aduce o atmosferă specială în jurul mănăstirilor, transformându-le în adevărate sanctuare de calm și spiritualitate. 

Haide să explorăm împreună topul nostru personal al celor mai frumoase mănăstiri din România, care merită să fie descoperite în sezonul rece, dar nu numai. 

  1. Mănăstirea Voroneț - Bijuteria Bucovinei

 

Începem călătoria noastră în Bucovina, la Mănăstirea Voroneț. Cunoscută pentru frescele sale celebre, această mănăstire reprezintă o comoară a patrimoniului mondial. Iarna, zidurile sale se conturează ferm pe un fond alb, creând un contrast uimitor.

Cu o poveste mai veche de 500 de ani, Mănăstirea Voroneț este o corabie din piatră, plină de graţie, simplitate şi farmec. 

În extrasezon (octombrie - martie), aceasta se poate vizita de luni până duminică între orele 9:00 - 17:00. 

Există și o serie de reguli de vizitare, după cum scrie pe site-ul lăcașului de cult:

  • ţinută vestimentară decentă (fumatul, consumul băuturilor sau alimentelor, în interiorul Mănăstirii, sunt interzise)
  • păstrarea liniştii;
  • vizitarea doar a zonelor permise şi marcate în acest sens;
  • utilizarea dispozitivelor de înregistrare foto/video/audio, doar cu acordul expres al obştii monahale;
  • utilizarea dispozitivelor de înregistrare foto/video/audio doar în exteriorul Bisericii Mănăstirii;
  • închiderea telefoanelor mobile în timpul săvârşirii slujbelor;
  • respectarea cuvenitei rânduieli a şederii în timpul slujbei: bărbaţii de-a dreapta şi femeile de-a stânga.


Foto: https://ghid-de-bucovina.ro/ 

 

  1. Mănăstirea Horezu - Cetatea Olteniei

Îndreaptă-te spre Oltenia și vei descoperi Mănăstirea Horezu, o capodoperă a arhitecturii brâncovenești. Iarna, curtea interioară se transformă într-o lume lină și calmă, unde zăpada acoperă fiecare detaliu al acestui loc plin de istorie.

Poate este util să știi înainte să ajungi acolo că ansamblul de la Horezu a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1993. „Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă de domnitorul Constantin Brâncoveanu în 1690, iar în 1693 biserica principală a fost târnosită. Mai apoi, a fost ctitorită biserica bolniței, de doamna Maria, soția lui Brâncoveanu, la 1696. Schitul Sfinților Apostoli a fost ctitorit de starețul Ioan Arhimandritul, la 1698, iar Schitul Sfântului Ștefan, numit astfel după fiul cel mare al domnitorului, a fost ctitorit de acesta la 1703”, scrie Revista Sinteza. 

Mănăstirea Horezu, cunoscută și drept Mănăstirea Hurezi, este situată lângă orașul Horezu, renumit pentru ceramica produsă în atelierelele meșterilor olari. 




Foto: https://patrimoniu.revistasinteza.ro 

 

  1. Mănăstirea Sinaia - eleganța în inima Munților Carpați

Privind Munții Bucegi, Mănăstirea Sinaia te va cuceri cu arhitectura sa distinctivă. Iarna, atmosfera devine magică, iar zăpada îmbrățișează tăcut fiecare colț al acestui loc sacru.

De-a lungul a peste trei secole, Mănăstirea Sinaia împodobește frumoasa vale a Prahovei, aflată în inima Masivului Bucegi, la poalele Muntelui Furnica, la o altitudine de 860 de metri. Localizată în apropierea confluenței râului Prahova cu pârâul Peleș, la 122 de kilometri nord de București și la 49 de kilometri sud de Brașov, mănăstirea face parte din orașul Sinaia. În proximitatea sa se remarcă și faimosul Castel Peleș, fostă reședință de vară a familiei regale române între anii 1883-1947.

Situl istoric este plin de farmec și oferă o privire în trecutul bogat al regiunii. În vecinătatea Mănăstirii Sinaia se găsește Castelul Peleș, un punct de atracție renumit, care a servit drept reședință de vară pentru familia regală română în perioada menționată.


Foto: https://www.formula-as.ro/ 

 

  1. Mănăstirea Cozia - Povestea refugiului și contemplării

Înconjurată de peisaje liniștite, Mănăstirea Cozia emană o energie specială în timpul iernii, transformându-se într-un loc de refugiu și contemplare.

Mănăstirea Cozia este ctitorită de Mircea cel Bătrân. Este o construcție monumentală și unul dintre cele mai complexe ansambluri mănăstireşti păstrate în Oltenia.

Temelia mănăstirii a fost pusă între anii 1386 şi 1388. 

Din perspectivă arhitecturală, curtea mănăstirii se distinge prin ziduri masive din piatră, prevăzute la colțuri cu turnuri de apărare. Chiliile, așezate în jurul curții, prezintă galerii și pridvoare, oferind un cadru liniștit pentru călugări. În fața bisericii și pe dealul din apropiere, precum și în împrejurimile mănăstirii, se întind livezi, vii, imașuri și păduri, toate aparținând călugărilor.

Foto: Facebook/Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea

 

  1. Mănăstirea Putna - Pelerinaj în inima Moldovei

Moldova ne întâmpină cu Mănăstirea Putna, un loc de importanță istorică majoră. Iarna, tăcerea domnește peste aceste meleaguri, iar priveliștea asupra turnurilor mănăstirii este cu adevărat impresionantă.

Lucrările aici au început în 1466. Ctitor este Voievodul Ștefan cel Mare. 

Aflată la 33 de km de orașul Rădăuți, mănăstirea este un obiectiv turistic important pentru cei care vizitează mănăstirile din Bucovina. 

Foto: Facebook/Mănăstirea Putna

 

  1. Mănăstirea Brâncoveanu - Oază de liniște

Aflată pe valea râului Sâmbăta, la poalele Munţilor Făgăraş, Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus este renumită ca loc de reculegere, mângâiere şi întărire sufletească. Iarna, grădinile sale devin un tablou înghețat, iar arhitectura sa brâncovenească strălucește în lumina palidă a iernii.

Istoria Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus începe la mijlocul secolului al XVII-lea. Primul ctitor a fost domnitorul Constantin Brâncoveanu. Mitropolitul Dr. Nicolae Bălan a fost al doilea. Acesta a început restaurarea lăcașului în 1926. 

Arhitectura bisericii mănăstirii se încadrează întru totul în stilul brâncovenesc. 

Foto: https://www.europafm.ro/ 

 

  1. Mănăstirea Dervent - Esența Dobrogei

Încheiem călătoria noastră în Dobrogea, la Mănăstirea Dervent. Amplasată într-un peisaj unic,  pe un deal de unde pot fi admirate apele sclipitoare ale Dunarii, mănăstirea oferă o experiență liniștită și aparte în timpul sezonului rece.

Mănăstirea se află la 20 de km de granița cu Bulgaria. Are o istorie lungă, frumoasă și grea, care calcă pe urmele Sfantului Apostol Andrei în Scythia Minor, Dobrogea de astăzi. Abia așteaptă să o afli, așa că alege această destinație dacă vrei să ajungi într-un loc binecuvântat. 


Foto: Facebook/Mănăstirea Dervent 

 

Așadar, dragul nostru călător, indiferent de destinația aleasă, mănăstirile României te așteaptă cu brațele deschise în iarna lor magică. Descoperă liniștea, simplitatea și frumusețea acestor locuri sacre pentru a începe noul an cu sufletul împăcat și plin de inspirație. 

Să pornești în această călătorie a inimii și să te bucuri de frumusețea autentică a mănăstirilor românești în sezonul rece!

Află tot ce te interesează despre voucherele de vacanță

Dacă ești beneficiar de vouchere de vacanță (sau, cum ne place nouă să le spunem – tichetul spre experiențe de neuitat), intră aici să fii la curent cu ceea ce contează!

Postări recente

×

Îți place ceea ce vezi? Alătură-te grupului nostru de Facebook special creat pentru călători cu vouchere de vacanță și descoperă destinații de vis și oferte exclusive pentru experiențe memorabile!