Top7
TOP7: lucruri pe care să le știi despre Băile Herculane!

Minunatul oraș balnear Băile Herculane! Toți am auzit de el și probabil mulți am și fost, măcar o dată, acolo. Pentru că vorbim despre o destinație istorică și pitorească din România, cu o bogată istorie, faimoasă în special pentru apele sale termale terapeutice.
Iată șapte lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre această destinație fascinantă dacă și tu te pregătești de vacanță!
-
Băile Herculane: o istorie încântătoare
Cu o istorie ce se întinde pe peste 2000 de ani, Băile Herculane au fost un loc preferat de împărați și nobili. Legenda spune că zeul Hercule însuși a fost cel care a descoperit proprietățile vindecătoare ale acestor ape termale.
„Istoria bimilenară a stațiunii începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n., atestare consemnată pe o tabulă votivă descoperită în siturile arheologice deschise la mijlocul secolului XIX în zona localității.
Cunoscută la începuturi doar de legiunile romane stabilite în zona Severinului și de administrația romană a regiunii, stațiunea devine în scurtă vreme un important punct de atracție pentru aristocrația Romei antice. Descoperite și îngrijite de romanii de rând stabiliți în Dacia, miraculoasele izvoare termale ajung obiect de venerație în întreaga lume romană, protectorul cultului închinat lor fiind nimeni altul decât legendarul erou Hercules”, se arată pe site-ul oficial al Primăriei Băile Herculane.
Poți explora ruinele antice și puteți descoperi influențele romane în arhitectura orașului. O vizită la Băile Herculane este o călătorie în timp prin istoria captivantă a României.
-
Izvoarele termale: o oază de relaxare
Una dintre cele mai mari atracții ale Băilor Herculane sunt izvoarele sale termale. Aceste ape bogate în minerale sunt cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice și atrag vizitatori din întreaga lume. Poți petrece ore relaxante în băile termale, bucurându-te de efectele vindecătoare ale apei. O experiență cu adevărat revigorantă și revitalizantă!
Stațiunea balneoclimaterică Băile Herculane a luat naștere datorită apelor subterane (freatice şi de adâncime).
„Sursa este constituită din 19 izvoare naturale cunoscute, din care 9 sunt captate și folosite. Din debitul total se foloseşte doar o parte în funcţie de necesităţi, restul devărsându-se liber în Cerna”, mai informează autoritățile locale.
-
Călătorie în natură: Parcul Național Domogled-Valea Cernei
Băile Herculane se află înconjurat de frumusețea naturală a Parcului Național Domogled-Valea Cernei. Aici puteți explora peisaje spectaculoase, trasee de drumeții și cascade pitorești. Înconjurați de flora și fauna sălbatică, vei avea ocazia să te conectezi cu natura într-un mod unic și special.
Accesul către Parcul Național Domogled-Valea Cernei este posibil pe două căi:
- DN 6 București – Timișoara, în dreptul localității Băile Herculane;
- DN 67 D Băile Herculane – Târgu Jiu, în dreptul localității Godeanu și drumul județean Pades – Valea Mare, în dreptul localității Pades-Gorj.
„Rezervația Domogled este printre primele rezervații înființate în România și este înzestrată cu o bogăție faunistică și floristică de amploare, excelând prin diversitatea insectelor”, mai arată sursa citată anterior.
-
Arhitectura și atmosfera orașului
Băile Herculane păstrează încă o atmosferă de epocă. Aici găsim clădiri impresionante și o arhitectură distinctivă. O parte dintre aceste clădiri sunt în reabilitare. Ceea ce este o veste bună, pentru că începe să se observe interes. Poți face o plimbare prin centrul orașului și să admiri faimoasele hoteluri din perioada Belle Époque. Aceste structuri emblematice te vor purta înapoi în timp și îți vor oferi o privire în trecutul fascinant al orașului.
Odată ajuns aici, vei călca pe urmele unor mari personalități din istorie. Asta pentru că, printre vizitatorii stațiunii, de-a lungul vremurilor s-au numărat și Împăratul Iosif al II-lea, Împăratul Francisc I și Împărăteasa Charlotte, Împăratul Franz Joseph și Împărăteasa Elisabeta.
Ba mai mult, în 1852, Împăratul Austriei numește Băile Herculane drept „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”.
Minunățiile naturale ale Văii Cernei își găsesc loc în jurnalul intim al împărătesei Elisabeta. Aici Băile Herculane sunt o prezență încântătoare și aparte. Jurnalul este expus în Muzeul Nicolae Cena, ale cărui colecții au început să fie constituite începând cu anul 1922, se mai arată pe site-ul autorităților locale.
-
O destinație pentru iubitorii de aventură, nu doar pentru cei care caută vindecare
Dacă ești în căutarea de aventură și activități în aer liber, Băile Herculane nu te vor dezamăgi. Aici poți practica drumeții, cățărare și chiar ciclism. Cu peisajele spectaculoase și terenurile variate, vei avea parte de experiențe memorabile și de adrenalină.
Dar o călătorie aici înseamnă vindecare și fizică, prin plimbări, relaxare, îmbăieri în apa termală binefăcătoare, cât și sufletească, prin liniște sau evenimentele culturale care au loc. Ca de exemplul „Festivalul Internațional Hercules”, care în 2023 marchează în perioada 3 – 7 iulie ediția 53.
-
Excursii în împrejurimi
Băile Herculane se află într-o poziție ideală pentru a explora și alte atracții turistice din apropiere. Există multe locuri fascinante de explorat în jurul Băilor Herculane.
Poți alege unul din cele 10 trasee amenajate și prezentate de autorități:
- Băile Herculane – Hotel ROMAN – Grota Haiducilor – Grota cu aburi – Foișorul Împărătesei – Foișorul Galben – Izvorul Munk – Foișorul Verde – Izvorul Diana („TRASEUL ÎMPÃRÃTESEI”) – Timp de parcurgere: aprox. 3 ore.(dus-întors). Marcaj: punct albastru, punct roșu și galben, triunghi albastru;
- Băile Herculane – Biserica Catolică – Grota cu aburi. Timp parcurgere: 2 ½ ore. (dus-întors);
- Băile Herculane – Izvorul de apă plată – Domogled – CRUCEA ALBÃ – GROTA LUI ȘERBAN – Timp de parcurgere: aprox. 3 ore. (dus întors). Marcaj: cruce albastră și bandă galbenă;
- Băile Herculane – Liceul HERCULES – STADION – VALEA FEREGARI – CHEILE PROLAZULUI – Peștera Între Pietre. Timp de parcurgere: 2 ore. (dus-întors). Marcaj: punct roșu;
- Băile Herculane – cartier Pecinișca – Peștera Gaura Ungurului – Cheile Pecinișcăi. Timp de parcurgere: 2 ½ ore (dus-întors). Marcaj: bandă galbenă.
- Băile Herculane – Izvorul Diana III– Izvorul Munk – Cracu lui Arendașu – Platoul Coronini. Timp de parcurgere: 2 ½ ore (dus-întors). Marcaj: punct galben, bandă galbenă;
- Băile Herculane – Liceul Hercules – Cheile Prolazului – Valea Feregari – Vârful Colariu. Timp de parcurgere: 3 ore (dus-întors). Marcaj: punct roșu;
- Băile Herculane – „7 Izvoare Calde” – Crucea Ghizelei – Ogașu lui Roșeț – Cascada Cociu. Timp de parcurgere: 3 ore (dus-întors). Marcaj: punct roșu;
- Băile Herculane – cartier Zăvoi – Platoul Coronini – Foișorul Verde – Izvorul Munk – Foișorul Galben – Grota cu Aburi – Grota Haiducilor. Timp de parcurgere: 3 ore (dus-întors). Marcaj: punct albastru, punct roșu și galben, triunghi albastru;
- Băile Herculane – Podul peste Cerna de la km 10 – Cascada Vânturîtoarea. Timp de parcurgere: 2 ore (dus-întors). Marcaj: cruce roșie.
-
Gastronomie locală și vinuri delicioase
Nu poți considera că ai vizitat Băile Herculane dacă nu ai gustat din bucătăria tradițională locală. Încearcă preparatele autentice românești în restaurantele locale și savurează vinurile excelente produse în regiune. Bucătăria și vinurile locale sunt o parte esențială a experienței culinare din Băile Herculane.
Așadar, Băile Herculane te așteaptă cu o combinație unică de istorie, relaxare, aventură și frumusețe naturală. Nu rata ocazia de a explora acest colț minunat al României și de a te bucura de tot ceea ce are de oferit. O călătorie în Băile Herculane va fi cu siguranță o experiență memorabilă și lăsătoare de amintiri de neuitat!
Foto: Facebook/Baile Herculane – Cazare si Turism