TOP7: obiective turistice în județul Alba

TOP7: obiective turistice în județul Alba
Vă prezentăm cele mai importante obiective turistice din județul Alba, unde turiștii pot găsi locuri de o frumuseţe rară.

În judeţul Alba, turiştii pot găsi locuri de o frumuseţe rară, cu peisaje montane spectaculoase, peşteri care şi acum ascund secrete, drumuri de munte pentru pasionaţii de adrenalină, zone care păstrează urmele istoriei şi un bogat tezaur de tradiţii şi obiceiuri populare. Vizitatorii pot vedea o salbă de frumuseţi care le rămân întipărite în minte. Vă prezentăm cele mai importante obiective turistice din județul Alba.

1. Satul Rimetea

Rimetea (Torockó) este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Premiul a venit după ce au fost restaurate 138 de case tradiţionale secuieşti. Specialiştii Comisiei Europene au apreciat că s-au păstrat nealterate aceste veritabile monumente istorice. Majoritatea caselor secuieşti din Torockó sunt frumos restaurate şi păstrează cu sfinţenie stilul iniţial, toate fiind zugrăvite în alb.

Turismul este în floare. Nu găseşti loc de cazare dacă nu ai făcut rezervare din timp. Şi asta cu toate că sunt în jur de 60 de pensiuni şi locuri de cazare puse la dispoziţie de localnici. În Rimetea ai senzaţia că te-ai teleportat într-o altă ţară. Locul este de o frumuseţe răpitoare. Se spune că aici soarele răsare de două ori.

 

satul rimetea, judetul alba

Foto: https://e-zeppelin.ro/

 

2. Râpa Roşie

O rezervaţie naturală unică în ţară, denumită popular şi micul canion al României” se află la doi paşi de oraşul Sebeş, în judeţul Alba. Râpa Roşie este o rezervaţie naturală, geologică, formată în argilă roşie, veche de 60 de milioane de ani. În arealul acesteia au fost descoperite fosile ale unor dinozauri.

Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, iar pereţii săi au înălţimi cuprinse între 80-100 de metri. Denumită popular şi micul canion al României”, Râpa Roşie se află la aproximativ trei kilometri de oraşul Sebeş, din judeţul Alba. Dealul-monument al naturii pare unul ciudat, mai ales când plouă. Printre cutele adânci care brăzdează dealul se pornesc la vale pârâiaşe sângerii, care în goana lor nebună iscă zgomote aflate la graniţa straniului. 

 

rezervatia naturala, Rapa rosie, micul canion al romaniei, sebes, judetul alba

Foto: https://www.descopera.ro/

 

3. Cetatea Alba Carolina

Despre Alba Carolina, inclusă între cele mai importante obiective turistice din județul Alba, nu poți să spui că este o simplă cetate. De Alba Carolina se leagă întregul „univers” al orașului Alba Iulia. Istoria și modernismul conviețuiesc atât de bine acolo, între zidurile ei, încât odată ce ai intrat pe poartă uiți de tine, uiți în ce an ești și începi să retrăiești totul.

Cetatea Alba Carolina a fost construită în formă de stea cu șapte bastioane, înconjurată de două rânduri de șanțuri de apărare. Construcția a durat 23 de ani.

Intrarea în cetate se făcea prin intermediul a şase porţi, câte una pe fiecare linie de apărare. Statuile care împodobesc aceste porți au fost inspirate din legendele războaielor antice și bătăliilor austro-turce.

 

cetatea alba carolina, alba iulia, judetul alba

Foto: https://viziteazaalbaiulia.ro/

 

4. Gheţarul din Peştera Scărişoara

Ghețarul Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România și probabil din Europa. Ghețarul Scărișoara se găsește la altitudinea de 1165 metri și adăpostește 80.000 de metri cubi de gheață.

Cea mai veche gheață de la baza blocului are venerabila vârstă de 4000 de ani. Astfel în blocul de gheață s-au stocat ca într-o gigantică enciclopedie a Apusenilor date științifice complexe legate de plante, animale și evoluția climatică.

Pe lângă valoarea științifică a ghețarului, aceasta prezintă și un interes turistic deosebit datorită unicității și amplorii fenomenului natural. Ghețarul Scărișoara are amenajate trei zone pentru turiștii ce doresc să o viziteze. Avenul este amenajat cu gard de protecție, poartă securizată și scări cu balustrade metalice. Sala mare este prevăzută cu iluminat și cu un circuit de podețe de lemn cu balustrade pentru a proteja creșterea temperaturii. Sala Bisericuța este iluminată corespunzător, iar accesul în această sală este interzis.

 

ghetarul din pestera scarisoara, cel mai mare ghetar subteran

Foto: https://www.trecator.ro/

 

5. Muntele Găina

Una dintre cele mai importante şi mai inedite sărbători  ale moților are loc în comuna Avram Iancu din Munții Apuseni. Este vorba despre Târgul de Fete de pe Muntele Găina, o serbare populară moțească cu o vechime de sute de ani, a cărui amploare și renume a depășit demult granițele țării noastre.

Conform tradiției, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, zis și Muntele Dragostei, are loc în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de ziua Sfântului Ilie, care este sărbătorit pe data de 20 iulie.

Dacă pe vremuri fetele veneau la târg pentru a fi pețite de feciori și se cununau chiar pe Muntele Găina, în zilele noastre târgul este prilej pentru moți și turiști de pe alte meleaguri de a petrece, a participa la concursuri de dansuri și gastronomie, concerte și spectacole populare și de a admira creațiile meșterilor populari.

 

muntele gaina, comuna avram iancu, muntii apuseni, judetul alba

Foto: https://www.vacante-auhero.ro/

 

6. Poiana Inimii

Aproape de Alba Iulia, dar și de Teiuș, în Munții Trascău, găsim o poiană foarte interesantă, în formă de inimă: Poiana Inimii. Această atracție turistică a fost inclusă între cele mai importante obiective turistice din județul Alba. Este una din cele mai neobişnuite poieni din România şi se află în judeţul Alba, lângă Piatra Craivei. Această poiană romantică este cunoscută de localnici sub denumirea de Poiana Ursoi, dar popular este numită Poiana Inimii datorită formei asemănătoare cu o inimă.

Conturul de inimă poate fi observat cel mai bine de pe versantul opus. Accesul este relativ uşor, satul din apropiere fiind la 16 kilometri de Alba Iulia.

 

poiana inimii, teius, muntii trascau, judetul alba

Foto: Costel Ciobanu

 

7. Castelul Bethlen-Haller

La 66 km de Alba Iulia, pe malul Tîrnavei Mici, se află un loc încărcat de istorie, ce aminteşte de nume sonore,  precum Matei Corvin, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Gabriel Bethlen şi Mihai Apafi: Cetatea de Baltă sau Küküllövár (Cetatea Tîrnavei). În prezent, imaginea castelului este asociată cu vinul Jidvei. Este proprietate privată, dar se poate vizita la cerere.

Construcţia păstrează atât principalele elemente de arhitectură renascentistă, cât şi o parte din elementele baroce ale renovării din 1773. Actualii proprietari au adăugat diverse decoraţii ce dau un aer medieval interiorului.

Per ansamblu, interiorul castelului oferă o experienţă artistică eclectică, în urma căreia vizitatorul poate simţi evoluţia de patru secole a acestei clădiri: de la bolţile şi ancadramentele renascentiste, la elementele baroce, pînă la gresia modernă şi chiar replicile moderne de armuri medievale.

 

castelul bethlen-haller, malul tirnavei mici, cetatea de balta

Foto: https://www.jidvei.ro/

 

Vizitați Transilvania!

Pentru alte obiective și atracții turistice importante vă propunem să vizitați județele Satu-Mare, Mureș sau Sălaj.

Află tot ce te interesează despre voucherele de vacanță

Dacă ești beneficiar de vouchere de vacanță (sau, cum ne place nouă să le spunem – tichetul spre experiențe de neuitat), intră aici să fii la curent cu ceea ce contează!

Postări recente

×

Îți place ceea ce vezi? Alătură-te grupului nostru de Facebook special creat pentru călători cu vouchere de vacanță și descoperă destinații de vis și oferte exclusive pentru experiențe memorabile!