Top7
TOP7: obiective turistice în județul Maramureș
1. Cimitirul Vesel Săpânța
Cimitirul Vesel este printre cele mai importante obiective turistice din județul Maramureș. Faima localității Săpânța se trage de la renumitul său Cimitir Vesel. Aceasta a devenit o importantă atracție turistică și este unică în Europa.
Povestea a început în anii 1930, când artistul popular Stan Ioan Pătraș a început să facă cruci deosebite. Acestea sunt viu colorate, desenele reprezintă scene din viața și ocupația persoanelor decedate. Pe cruci sunt scrise versuri umoristice despre viața și modul în care a murit persoana respectivă. Scenele sunt simple și am putea spune chiar naive în stil, dar aduc din trecut viața locuitorilor satului, prezentând un aspect relevant din viața fiecăruia.
Foto: https://planiada.ro/
2. Vârful Pietrosul Rodnei
Cu o înălțime de 2303 m, Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali şi datorită diversităţii şi unicităţii florei şi faunei a fost declarat Rezervaţie Naturală încă din anul 1932, iar în 1979 a primit statutul de Rezervaţie a Biosferei sub egida UNESCO.
Rezervaţia Pietrosu Rodnei se află în imediata vecinătate a oraşului Borșa şi este cea mai mare rezervaţie naturală complexă (geomorfologică, floristică şi faunistică) din nordul ţării.
Pietrosul Rodnei reprezintă un cadru fotografic fascinant, atât pe timpul verii, dar şi iarna. Celor care ajung până pe vârf li se dezvăluie o panoramă magnifică asupra crestei şi vârfurilor Munţilor Rodnei, asupra Văii Vişeului, asupra localităţilor Borşa, Moisei şi asupra Munţilor Maramureşului. Alături de Vf. Pietrosul, aici mai există câteva vârfuri care depășesc 2000 m: Buhaescu Mare (2268 m), Buhaescu Mic (2221m), Umărul Pietrei Albe (2203 m) sau Rebra (2119 m).
Foto: https://bloguldecalatorii.ro/
3. Mănăstirea Bârsana
Mănăstirea Bârsana este unul din obiectivele de referință din Maramureș. Motivul este dat de frumoasa biserică din interiorul ansamblului, cât și de restul clădirilor de lemn realizate de meșteri populari din Maramureș.
Biserica mănăstirii Bârsana este una din cele mai înalte biserici de lemn din România, având 57m înălțime.
Tot la Bârsana se găsește o a doua biserică care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Ansamblul mănăstiresc se găsește în satul Bârsana. Așezarea sătească cunoaște prima atestare documentară în anul 1326. La acea vreme regele Ungariei Carol Robert de Anjou emite o diplomă prin care sunt întărite drepturile de posesiune pentru Bârsana cneazului Stanislau Bârsan. Acesta avea să primească moșia cu drept de moștenire.
Ansamblul mănăstirii Bârsana este format din: Biserica nouă a Mănăstirii („Soborul Sfinților 12 Apostoli”), Altarul de vară, Aghiasmatarul, stăreția, casa maicilor, casa duhovnicului, turnul clopotniță și muzeul.
Foto: http://sculpturareligioasa.ro/
4. Muzeul Etnografic
Muzeul de Etnografie, organizat într-o concepţie modernă, s-a deschis publicului în decembrie 1971. Acesta încearcă să ilustreze viaţa ţăranului maramureşean, cu bine şi cu rău. Muzeul Etnografic funcţionează în săli dispuse în circuit deschis şi este structurat pe principalele categorii ale culturii populare.
Sunt prezentate icoane pe sticlă și pe lemn, ocupațiile primare, uneltele agricole, uneltele folosite în industria casnică textilă, mobilierul țărănesc, arhitectură țărănească, textile populare, port popular, ceramică și obiceiuri de iarnă din zona Maramureșului istoric.
Foto: https://wikipedia.org
5. Plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului
Numită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus se află chiar în nordul României. Aceasta reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural.
Valea Vaserului, din Vişeu de Sus până la staţia terminală Izvorul Boului, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră.
Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană.
Foto: https://www.cffviseu.com/
6. Pârtia Șuior
Șuiorul este prin excelență o stațiune montană de iarnă, care se remarcă mai ales prin facilitățile oferite iubitorilor sporturilor de iarnă. Amplasate pe versantul nordic al Masivului Mogoșa, cu o lungime de 3600 m, pârtiile de schi ale Complexului Șuior sunt cotate ca pârtii de dificultate medie. Zonele de dificultate ridicată sunt alternate în mod fericit cu porțiuni mai line, ceea ce le dă un farmec aparte și senzația permanentă pentru schiori de noutate și adrenalină.
Foto: https://descoperalocuri.ro/
7. Satul Breb
Un sat micuț este printre cele mai importante obiective turistice din județul Maramureș. Localitatea este bogată în tradiții și obiceiuri unice în România și reprezintă una dintre cele mai apreciate atracții turistice din România. Este vorba despre satul Breb, a cărui frumusețe rară l-a fascinat chiar și pe Prințul Charles. Actualul Rege al Marii Britanii a luat decizia de a cumpăra aici mai multe case tradiționale din lemn.
Breb a fost inclus pe lista celor mai frumoase sate din România, fiind unul dintre cele mai fotografiate locuri din țară. Turiștii care ajung în acest loc pitoresc din Maramureș au impresia că s-au întors în timp.
Foto: https://www.wildventure.ro/
Vizitați Transilvania!
Pentru alte obiective și atracții turistice importante vă propunem să vizitați județele Alba, Mureș sau Sălaj.