Top7
TOP7: obiective turistice în județul Satu-Mare
1. Castelul Károlyi
Povestea castelului din centrul Careiului se leagă de numele grofilor maghiari care au locuit aici. Familia Karolyi descinde din neamul nobiliar Kaplony, ai cărei succesori au deţinut diferite funcţii în stat, de-a lungul secolelor.
Conții Karolyi s-au făcut remarcați în domeniul militar, politic, dar și științific. Cetatea a fost distrusă parțial în 1705, când a fost atacată de austrieci. După Pacea de la Satu Mare din 1711 au fost demolate zidurile și astupate șanţurile, iar construcția a căpătat forme din stilul baroc.
În formă actuală a fost refăcută în 1894, după modelul castelelor din Franța. Impunătoarea construcție are 130 de încăperi, dintre care 10 sunt puse la dispoziția publicului. Au fost deschise sala de bal, dormitorul și biblioteca pe ale cărei rafturi se află peste 2000 de volume din secolele XVIII-XIX, cu o valoare de aproape 100 de mii de euro.
Foto: http://castelintransilvania.ro/
2. Stațiunea Tășnad
Stațiunea Tăşnad este printre principalele obiective turistice din județul Satu-Mare. Aflată la 2 km distanță de centrul oraşului, aceasta este cunoscută atât în țară, cât și în străinătate datorită apelor sale termale, dar şi spațiilor de cazare şi dotărilor moderne de care beneficiază.
Ștrandul termal Tășnad dispune de trei bazine cu apă termală în aer liber (două mari și unul de copii) și o piscină cu apă rece, precum și de garderobe cu cabine amenajate pentru masaje recuperatorii și reflexoterapie.
Stațiunea Tăşnad îşi aşteaptă turiştii toată perioada anului cu un număr mare de pensiuni şi hoteluri care oferă cazare în condiții optime.
Pe lângă pensiuni și hoteluri stațiunea dispune și de un loc de camping.
Foto: https://sacalatorim.ro/
3. Cetatea Ardudului
Cetatea Ardudului este unul dintre locurile încărcate de istorie, dovada vie a civilizaţiilor care s-au perindat prin Ardeal: nemţi, maghiari şi români. În prezent, se pot vizita două turnuri ale cetăţii şi o parte din beciuri, iar în interiorul cetăţii se găseşte un muzeu care prezintă istoria şi evoluţia locului.
În unul din turnuri puteţi vizita Sala blazoanelor care oferă o scurtă incursiune în istoria familiilor importante care au stăpânit domeniul Ardudului, Sala cavalerilor, unde puteţi admira o colecţie de arme şi costume medievale, de asemenea şi o colecţie de imagini ale cetăţii începând cu anul 1730 şi până în prezent.
Foto: https://turistintransilvania.com
4. Biserica Reformată „cu Lanțuri”
Biserica reformată cu lanţuri este amplasată central, în Piaţa Jean Calvin în municipul Satu Mare, la capătul acesteia dinspre străzile Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare.
Denumirea bisericii provine de la gardul scund din lanţuri realizat în 1862, care înconjoară clădirea. Mai târziu, gardul a fost extins şi asupra pieţei din faţa bisericii, locul bisericii reformate de odinioară, care a pierit în 1703.
În parcul din faţa bisericii, în axa intrării principale se află bustul lui Ferenc Kölcsey, ridicat în 1991.
Foto: https://hu.wikipedia.org/
5. Muzeul Ţării Oaşului
Înfiinţat în 1966, Muzeul Ţării Oaşului este printre principalele obiective turistice din județul Satu-Mare. Este situat în apropierea centrului oraşului Negreşti-Oaş, la 200 de metri de drumul naţional care vine dinspre Satu Mare ori dinspre Maramureşul istoric.
Situat pe o suprafaţă de 1,5 hectare, pe malul râului Tur, Muzeul are două secţii: expoziţii permanente cu o valoroasă colecţie de etnografie şi artă populară, dar şi de artă contemporană în Galeriile Dr. Mihai Pop şi Muzeul în aer liber.
Muzeul este foarte sugestiv pentru toată zona Ţării Oaşului.
Foto: https://www.negresti-oas.ro/
6. Casa memorială „Ady Endre”
Casa memorială „Ady Endre” a fost amenajată pentru a cinsti memoria unuia dintre cei mai mari poeţi de origine maghiară din secolul al XX-lea. În Casa memorială „Ady Endre” se pot vedea fotografii personale, piese de mobilier originale, documente de epocă, manuscrise şi multe alte obiecte care au legătură cu poetul.
Muzeul poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 10 – 16.
Foto: https://www.cjsm.ro/
7. Turnul Pompierilor
Un giuvaer al oraşului Satu-Mare, Turnul Pompierilor este o importantă atracție turistică din județul Satu-Mare. Turnul se află în centrul vechi al oraşului, care în cursul timpului a devenit un simbol pentru oraş. Din însărcinarea episcopului romano-catolic Meszlényi Gyula, în anul 1903, se începe construcţia turnului.
Scopul iniţial al clădirii a fost ca pompierii din turn să observe incendiile şi să-şi anunţe colegii cât mai repede. Aceşti pompieri făceau gardă 24 din 24 în turnul înalt de 45 m.
Terminarea construcţiei turnului are loc în 1904. În 2005 a fost renovat, iar acum uşile turnului sunt deschise vizitatorilor curioşi.
Clădirea se află sub patronajul Muzeului Judeţean, iar vizitarea lui se face în funcţie de situaţia meteorologică.
Foto: https://editiadedimineata.ro/
Pentru alte obiective și atracții turistice importante vă propunem să vizitați județele Harghita, Bistrița-Năsăud sau Sălaj.