Comuna Saschiz: investiții de 5 milioane de euro în turism sustenabil

Comuna Saschiz: investiții de 5 milioane de euro în turism sustenabil
Piața centrală din vecinătatea ansamblului bisericii fortificate din comuna Saschiz, județul Mureș, va fi modernizată și transformată într-o destinație sustenabilă. Investiția se ridică la 5 milioane de euro, transmit autoritățile.

Satul săsesc Saschiz este renumit pentru peisajul său cultural și ecologic. Este important de punctat că încă din anul 1999, o parte din casele săsești din localitate și Biserica evanghelică fortificată, ridicată în onoarea regelui Ștefan I, sunt parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Așa că investițiile în adaptarea spațiului la contextul natural și la nevoile de astăzi ale turiștilor, dar și locuitorilor, sunt mai mult decât binevenite.

Scopul investiției este crearea unui spațiu în zona centrală, bine integrat în contextul natural și în caracterul istoric al zonei, dar atent relaționat la nevoile și dorințele locuitorilor și ale vizitatorilor.

Pentru atingerea scopului se preconizează crearea unui aspect vizual unitar, prin identificarea și valorificarea caracterului existent, adaptarea materialelor, a iluminatului public, a mobilierului urban și a arhitecturii peisagistice. 

În egală măsură, este necesară realizarea unui set de intervenții, cu scopul de a îmbunătăți circulația și de a crea spații cu funcțiuni particulare, creșterea siguranței, accesibilității și atractivității pietonale, ținând cont de soluții care sunt corelate cu protecția naturii și creșterea interconectării infrastructurii verzi”, se arată într-un comunicat de presă. 

Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, prin care s-a mijlocit finanțarea, spune că „acest proiect va aduce plus valoare localității Saschiz, un loc ideal pentru pasionații de cultură, istorie medievală, natură, sau gastronomie locală”. 

Printre obiectivele acestui demers este creșterea cu 65% a numărului vizitatorilor obiectivului de patrimoniu UNESCO Sit Rural Saschiz, „cu scopul maximizării rolului culturii și turismului în dezvoltarea economică locală, precum și a incluziunii și inovării sociale”, potrivit unui comunicat de presă care anunță câștigarea finanțării. 

Proiectul se va desfășura timp de 36 de luni, adică până în aprilie 2027. 

O investiție similară se derulează și în comuna Biertan din județul Sibiu. Despre aceasta am scris AICI mai multe. 

Află tot ce te interesează despre voucherele de vacanță

Dacă ești beneficiar de vouchere de vacanță (sau, cum ne place nouă să le spunem – tichetul spre experiențe de neuitat), intră aici să fii la curent cu ceea ce contează!

Postări recente

×

Îți place ceea ce vezi? Alătură-te grupului nostru de Facebook special creat pentru călători cu vouchere de vacanță și descoperă destinații de vis și oferte exclusive pentru experiențe memorabile!